“Jij hebt een knuffel nodig hè?” Huilend valt hij in mijn armen en begint intens te huilen. Ik haal mijn zoon op na mijn werk en ik weet dat hij een zware dag heeft gehad op school. Hij kijkt naar me en zegt: “Ik ben zó blij dat jij niet boos op me bent!” SLIK…

Ik weiger als moeder te denken in problemen of het weg wuiven van wat er op dat moment speelt. Ik weiger om mijn kind te willen veranderen. Ik ga uit van zijn waardigheid, zijn potentie. Ik accepteer dat er verdriet is, dat er druk is en dat er onzekerheid is. “Ik hou van jou, hoe kunnen we het morgen anders doen?” Zijn gezicht staat meer ontspannen, maar zijn ogen nog vol tranen. Het begrip doet hem goed!

Afbeeldingsresultaat voor omdenken kind

Wij ouders/verzorgers, willen het allerbeste voor onze kinderen. We hebben ook veelal een bepaald idee hoe we graag willen dat het leven verloopt. En als het dan buiten de gebaande paden om ontwikkelt, is de kans op paniek groot. Ik herken deze paniek zeker ook. Wat je kind nodig heeft is een veilige haven. Een thuis, waar je kind helemaal zichzelf kan zijn met al zijn kanten.

Hieronder enkele tips/aandachtspunten om dit te creëren:

  • Spreek je kind aan op zijn gedrag, maar niet als persoon. Zie hem/ haar als heel!
  • Stel jezelf de vraag of je bepaalde verwachtingen hebt?
  • Laat je kind in zijn/haar waarde. Keur het niet af, maar begeleidt de delen in je kind die nog in ontwikkeling zijn.
  • Geloof in je kind en vraag je af wat jij wil dat hij over zichzelf gaat geloven.

Je kind huilt bijvoorbeeld veel, is brutaal, presteert ondermaats, heeft een lage eigenwaarde, is snel boos of angstig etc. Hoe nu verder? De eerste reactie is vaak een reactie uit angst. Daaruit volgen allerlei zorgelijke gedachten. We willen analyseren wat er aan de hand is, maar lang altijd is dit niet duidelijk. Je wilt je kind gelukkig zien.

Ik vroeg mijn zoon, wat hij dacht dat het probleem was en of er mogelijke oplossingen zijn voor dit gevoel en voor het doorstaan van een ‘nare’ dag. Hij wist het niet. Het is een gevoel zegt hij, waar ik heel verdrietig van wordt. “Ik ben onrustig, terwijl ik niemand tot last wil zijn. Maar het gebeurd toch… ” Wat me opvalt is dat hij niet zozeer een probleem ervaart, maar dat z’n omgeving dat wel doet. En ook hier moet aandacht voor zijn. Dus ik leg rustig uit, wat het effect van hem is op zijn omgeving. “Ik ga het morgen anders doen mama.”

Middels hun gedrag communiceren kinderen. Door ‘negatief gedrag’, dwars, niet luisteren, slaan etc. of door teruggetrokken gedrag stellen kinderen vragen. Ik geloof dat een kind nooit dergelijk gedrag laat zien om zijn/haar omgeving te pesten. Maar om ons iets duidelijk te maken. Negatief reageren op negatieve aandacht werkt averechts. Een kind wil gezien én gehoord worden! Door niet te reageren op het negatieve gedrag, maar door te reageren op de behoefte van je kind kun je de situatie omzetten naar iets positiefs. Elk kind heeft moeilijkheden op zijn/haar pad. Laten we onze kinderen steunen en vertrouwen op hun talenten om de moeilijkheden op te lossen en onder ogen te zien. Vertrouwen, tijd, rust en positieve feedback is van groot belang!

Als moeders en vaders zijn we continue bezig met volgen van het welzijn van onze kinderen. Als je voelt dat er iets aan de hand is, dan mag je daar op vertrouwen. Je mag ook vertrouwen op je kind! Dus niet persé de omgeving volgen (wel aanhoren en meenemen), maar je kind volledig te accepteren zoals hij/zij is. Met de kanten die al voldoen aan de verwachtingen en de kanten die nog in ontwikkeling zijn en soms de aandacht vragen. Veranderingen kunnen plaatsvinden vanuit acceptatie.

Als ik mijn zoon naar school breng twee dagen later zegt hij: “Kijk eens mam, de zon breekt door dit wordt een héle mooi dag! Ik denk dat het me allemaal goed gaat lukken…”Na wat extra knuffels laat ik hem achter en ik zie weer een lach op zijn gezicht”! Vasthouden jongen! En zo niet, dan ben ik je veilige haven…

Heb je als ouders vragen? Behoefte aan tips of begeleiding? Reageert je kind gevoelig en verwerkt het de wereld anders? Neem gerust vrijblijvend contact met me op! http://www.liefenleefcoaching.nl of info@liefenleefcoaching.nl

coaching#gevoeligheid#kinderen#volwassenen#hooggevoeligheid#zelfbewustzijn#gedachten#emoties#www.liefenleefcoaching.nl#info@liefenleefcoaching.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s